Söyrinki Lankila

Lankila, Söyrinki Martinpoika
Kuollut 1703 Kalajoki
syntynyt luultavasti 1620-luvun lopulla
Kunta: Kalajoki
Kategoria: muut

Söyrinki Lankila Kalajoen Pohjankylästä astui 1647 kotitalonsa puolesta sotapalvelukseen Pohjanmaan rykmenttiin, mikä merkitsi tuohon aikaan usein elinikäistä sotilaan ammattia ja näin myös Lankilalle. Vuonna 1666 hän palveli Narvan linnoituksen varuskuntaan kuuluvassa kapteeni Arvid Bjuggin komppaniassa, jonka miehistönä oli etupäässä kalajokelaisia. Lankila oli ylennetty siihen mennessä korpraaliksi, sen ajan alimpaan aliupseeriarvoon. Harjoituksissa ja sodassa korpraali johti kymmenkunta miestä käsittävää ruotua eli korpraalikuntaa.

Vuosina 1675–76 Söyrinki Lankila osallistui pohjalaisten rekryyttien kanssa koviin ja verisiin taisteluihin, joita käytiin Etelä-Ruotsissa Tanskaa vastaan. Hän lienee ollut jo tuohon aikaan kersantti, ja ilmeisesti hänet oli komennettu Liivinmaalla olleesta rykmentistä järjestämään ja harjoittamaan Pohjanmaalta otettavia alokkaita. Sodan jälkeen Lankila palasi varmaan ennen pitkää rykmenttiinsä, joka kuului jatkuvasti Riian varuskuntaan. Kersantti Söyrinki Lankila vapautui armeijasta ikänsä takia otaksuttavasti 1680-luvulla ja palasi Kalajoelle, missä tämä kulkutaudit ja vihollisen luodit välttänyt sotavanhus eli yli 70 vuoden ikään.

Vanhemmat: isä talollinen Martti Juhonpoika Lankila
Puoliso: Lankilan mahdollisesta avioliitosta ei ole tietoa.